Social Wall

Ben je zelf niet actief op social media? Bekijk dan hier onze laatste tweets, Instagram en Facebook posts en dan ben je toch op de hoogte!

Dada’s veldtocht trok begin 1923 door het land waar diverse steden werden aangedaan. Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat de veldtocht naar Tilburg kwam.
https://destijltilburg.nl/2023/01/27/dadas-veldtocht-precies-100-jaar-geleden/ #destijl #tilburg

Dada’s veldtocht trok begin 1923 door het land, te beginnen op 10 januari in Den Haag, vervolgens werden diverse steden aangedaan waaronder Tilburg op 27 januari 1923, vandaag precies 100 jaar geleden. De Dada-voorstellingen werden Soirees Intime genoemd en hadden een zeer ontregelend ...karakter.

Image for shared link
Dada's veldtocht precies 100 jaar geleden - De Stijl @ Tilburg

Dada’s veldtocht trok begin 1923 door het land, te beginnen op 10 januari in Den Haag, vervolgens werden diverse steden aangedaan waaronder Tilburg...

destijltilburg.nl

‘Dada: de schrik van den clubfauteuil-bourgeois, van den kunstcritikus, van den artist, van den konijnenfokker, van den hottentot, – van wien al niet.’ Zo begon Theo van Doesburg zijn beschouwing van het dadaïsme, waarmee hij zijn dada-soirees opende. Het is 100 jaar geleden dat er in ...Nederland een ware ‘dada-veldtocht’ plaatsvond.

In het ABC Architectuurcentrum in Haarlem is nu de expositie Dada te kijk te zien, die de soiree in Haarlem, een eeuw geleden, als uitgangspunt neemt. Kunsthistoricus en Dada-kenner Ariel Alvarez is te gast.

Image for shared link
De ‘dada-veldtocht’ door Nederland - OVT

‘Dada: de schrik van den clubfauteuil-bourgeois, van den kunstcritikus, van den artist, van den konijnenfokker, van den hottentot, – van wien al...

www.vpro.nl

Vandaag stond er een mooi artikel over een re-enactment van een dada-avond 100 jaar geleden in de Volkskrant. Benieuwd naar meer dadaisme? De expositie 'Dada te kijk' loopt nog t/m 5 maart in het ABC Architectuurcentrum Haarlem.

#destijl #theovandoesburg

Tilburgse Creatieprijs 2022 voor Aforisme ? Vrijdag 16 december weten we meer!

Onlangs ontvingen we als stichting de Nwe Stijl onderstaand mooie bericht van Citymarketing Tilburg:

Wij zijn verrukt jullie te mogen vertellen dat jullie genomineerd zijn voor de Tilburgse ...Creatieprijs 2022
Deze jaarlijkse prijs wordt sinds 2020 uitgereikt aan een Tilburgse maker, persoon of organisatie, die met zijn of haar creatie een belangrijke bijdrage levert aan de stad.
Met de prijs vraagt Marketing Tilburg aandacht voor het positieve vestigingsklimaat van Tilburg, een stad die leeft, bloeit en bruist als nooit tevoren. Een stad om trots op te zijn.
De nominatie danken jullie aan jullie realisatie van het Aforisme in de Spoorzone.

De prijs wordt voor het derde jaar uitgereikt en elk jaar ontwerpt een Tilburgse maker de Trofee. Dit jaar is dat Pee-Jay van Hippeshit013.
De genomineerden zijn, in willekeurige volgorde, Amber & Pien (Kraakkelder), Hein van Cuppen (de reizende boom), Mirjam Slob & Sam van Amerongen (daktuin Moes),
Dieuwertje Vorstenbosch (Tilburgse Stadsnatuur, Stadskas013), Sander van Bussel (human rights Tatoo), Bedaux de Brouwer (herinrichting Vredeskerk Tilburg),
Tyrone Tjon a Loi (10 jaar Goldfished + T-agency), Murf/Murw (nieuw stadsfestival voor experimentele cultuur), Jeroen Hellemns (platform avondje uit 013, tegen eenzaamheid)
Tine van de Weyer & Ingrid Luycks (Aforisme in de Spoorzone), TUC & The Tailors (TUC Casedays), Jaap van Ham (Doloris, Papa Jim), De Tailors (samenwerking voor talentbehoud voor de stad)

De uitreiking van de Tilburgse Creatieprijs vindt plaats op vrijdag 16 december in de concertzaal tijdens de Night of the Arts.

De jury, bestaande uit Ulco Mes, Ben Smit en Pee-Jay, gaan zich buigen over de nominaties en gaan een winnaar bepalen.
Belangrijk om te vermelden is dat zij specifiek letten op de typisch Tilburgse creativiteit welke is samen te vatten in de volgende formule: Sociaal x Experimenteel = Creatie.

Voor nu alvast gefeliciteerd en we zien elkaar de 16e,

De gewezen voorzitter van Stichting NWStijl@ Tilburg, Willem Bongaarts, is per 1 september opgevolgd door Jo Jongen. Na zijn studie aan de TU-Delft afdeling Bouwkunde heeft Jo Jongen tot 1988 aanvankelijk als stedenbouwkundige en later als hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling bij de gemeente ...Tilburg gewerkt. Hij kent onze stad dus op zijn duimpje.

Image for shared link
Jo Jongen nieuwe voorzitter van de NWStijl@Tilburg.nl - De Stijl @ Tilburg

De gewezen voorzitter van Stichting NWStijl@ Tilburg, Willem Bongaarts, is per 1 september opgevolgd door Jo Jongen. Na zijn studie aan de TU-Delft...

destijltilburg.nl

HOEWEL DE WERELD DOOR RAAST IS DIT TOCH EEN MOMENT OM EVEN BIJ STIL TE STAAN.
Willem heeft met volharding en oneindig geduld de Stichting op koers en dicht bij de doelstelling gehouden om de wederkerigheid van de Stijl en de stad Tilburg beleefbaar en zichtbaar te maken. Onder zijn leiding is, ...mede dankzij de initiatieven van Stichting De NWE Stijl, duidelijk geworden dat de Stijl in haar streven naar nieuwe kunstuitingen sterke verwantschap heeft met de stad Tilburg die het voortdurend zoeken naar nieuwe inhoud en betekenissen in haar DNA heeft verankerd.

De sporen van de Stijl zijn onder leiding van Willem Bongaarts toegankelijk gemaakt, de context, de betekenis en dynamiek van de Stijl ten tijde van het ontstaan in Tilburg zijn ontsloten.

Bestuur en projectleiders spreken hun grote dank en waardering uit voor de inzet, de vasthoudend-heid en de betrokkenheid van Willem in zijn voorzittersrol. Zijn vermogen om personen en/of instanties op integere wijze met elkaar te verbinden is van grote waarde geweest voor Stichting De NWE Stijl.

https://destijltilburg.nl/2022/07/01/willem-bongaarts-neemt-afscheid-als-voorzitter-van-stichting-de-nwe-stijl/

Image for shared link
Willem Bongaarts neemt afscheid als voorzitter van Stichting De NWE Stijl - De Stijl @ Tilburg

Al vele jaren, vanaf 2014, is Willem Bongaarts actief in Stichting de NWE Stijl, sinds 2017 in de rol van Voorzitter. Geruime tijd geleden heeft...

destijltilburg.nl

Nieuwe kunstzinnige stadswandeling👁! @DeStijlTilburg heeft een poëtische-theatrale wandeling uitgebracht. De mooie route kunt u gratis bij ons @VVVTilburg ophalen.
#stijl #kunst #locatie #poëzie #wandeling #spoorzone #vvvtilburg

Stand van Zaken aforisme Antony Kok 31 maart 2022 om 11.30u. De basisconstructie staat nu op het dak in de Spoorzone. Vanaf maandag 4 april krijgen de letters volume gevolgd door licht.

Tenslotte staat er een zin die meer dan een eeuw geleden aan het begin van die krankzinnige 20e eeuw ...door dichter, pianist, maecenas en commies bij de Spoorwegen, Antony Kok werd opgetekend.
DE WERELD VAN HEDEN RAAST DOOR IN DADA'S VOETSPOOR

Een zin die in het huidige voortrazende tijdsgewricht nog uiterst actueel is en ons stimuleert tot reflecteren. Op 18 april, de 140e verjaardag van de dichter, geeft Tilburg met dit eerbetoon zichzelf een belangrijk kunstwerk cadeau. Oud en nieuw verbonden in de tijd.

Het spel is op de wagen.....in alle vroegte en in ijzige kou met groot materieel starten vandaag de werkzaamheden om het aforisme Antony Kok op dak in Spoorzone te plaatsen. Vandaag en morgen de basisconstructie en vanaf maandag 4 april de 41 letters van de tekst: DE WERELD VAN HEDEN RAAST DOOR IN ...DADA'S VOETSPOOR.

DE WERELD VAN HEDEN......

De rijplaten liggen.
Morgen, donderdag 31 maart rijdt om 6u 's ochtends de hijskraan voor bij Gebouw 79 in de Spoorzone die de 42 letters van het aforisme op het dak gaat hijsen.
En dan maar hopen dat daags erna op 1 april, dag 1 van de montage, de ...sneeuw geen roet in het eten zal gooien.

𝗕𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁 𝘃𝗮𝗻𝗮𝗳 𝗵𝗲𝘁 𝗱𝗮𝗸 𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻𝘂𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗸𝗽𝗹𝗮𝗮𝘁𝘀.

Afgelopen week zijn op het dak van gebouw 79 in de Tilburgse Spoorzone (boven RAW en Ontdekstation013) de ‘pootjes’ geplaatst... die over een paar weken het 70 meter lange lichtkunstwerk naar een tekst van Antony Kok ‘DE WERELD VAN HEDEN RAAST DOOR IN DADA’S VOETSPOOR’ zullen dragen.

In de metaalwerkplaats van Segno d Arte in Groot-Ammers wordt intussen hard gewerkt om de constructie gereed te krijgen. Afgelopen week kwamen de diverse stalen onderdelen retour van de verzinkerij voor verdere montage door lichtreclamebedrijf Buijs uit Den Haag. Deze montage zal de komende week plaatsvinden. Tegelijkertijd zullen vanuit DeStijl@Tilburg voorbereidende werkzaamheden worden getroffen v.w.b. opruimen van het voorterrein bij RAW en Ontdekstation om op een veilige manier de montage ter hand te kunnen nemen die van 1 tot 14 april zal plaatsvinden.

De kunstbeweging De Stijl ontstond aan het eind van de Eerste Wereldoorlog als reactie op een buitengewoon woelige tijd. De kunstenaars van De Stijl wilden destijds de dynamiek van het moderne leven verbeelden; zij zochten de mooie, positieve wereld van morgen zo valt te lezen in een tekst in het Kunstmuseum in Den Haag. Dat de presentatie van dit kunstwerk op 18 april a.s. dat met die raadselachtige en tot de verbeelding sprekende zin een eerbetoon wil zijn aan een van de godfathers van deze kunstbeweging, de Tilburger Antony Kok, zou plaatsvinden op het moment dat de wereld opnieuw in brand vliegt is op zijn minst een opmerkelijk toeval. Een ontwikkeling die niemand had kunnen bevroeden. Het lijkt alsof het kunstwerk een signaal wil geven.
De grafisch kunstenaars Jac de Kok en Marieke van der Schaar tekenden voor het ontwerp ervan.