Expositie ‘Rondom de Stijl’

De expositie ‘Rondom De Stijl’ gaat over de internationaal zeer invloedrijke kunstbeweging die in 1914 in Tilburg is ontkiemd toen de latere stijlvoorman Theo van Doesburg hier spoorbeambte, dichter en mecenas Antony Kok ontmoette. Kok, medeoprichter van de beweging, werd niet alleen een onmisbaar klankbord voor ‘Does’, maar ook diens boezemvriend tot aan zijn vroegtijdige dood in 1931. Naast De Stijl is er aandacht voor de in Zürich ontstane dadabeweging die ook in Tilburg via de stijlvoormannen en -vrouwen voet aan de grond kreeg.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de onthulling van het lichtkunstwerk
DE WERELD VAN HEDEN RAAST DOOR IN DADA’S VOETSPOOR, een hommage aan de auteur van dit aforisme, Antony Kok. Het is vanaf 18 april 2022, Koks 140ste geboortedag, te zien op het bijna aanpalende Gebouw 79 in de Spoorzone (waar o.m. RAW en Ontdekstation gevestigd zijn).

Behalve originele nummers van het tijdschrift De Stijl, foto’s, folders, een facsimile-uitgave van het dadaïstische blad Mecano dat Does onder zijn pseudoniem I.K. Bonset uitgaf, zijn er uitnodigingen van destijds en het monogram dat ‘Does’ voor ‘Kokkie’ ontwierp. Ook is er de nodige aandacht voor typografie. Onder meer zijn er door Van Doesburg ontworpen lettertypes te zien.
Hoe groot de invloed van De Stijl was en hoeveel navolging de beweging kreeg wordt zichtbaar gemaakt aan de hand van tal van objecten, variërend van schalen, lampjes en kastjes tot het bijzondere ADO-kinderspeelgoed. Dit door herstellende tuberculosepatiënten in het Sanatorium Berg en Bosch vervaardigde houten speelgoed, vertoont in zijn eenvoud verwantschap met de beginselen van De Stijl. De meeste ontwerpen zijn van Ko Verzuu. De naam ADO, aanvankelijk de afkorting van het in onze oren zeer denigrerende Arbeid Door Onvolwaardigen, werd later gewijzigd in Apart, Doelmatig, Onverwoestbaar, maar ook in Alles Door Oefening.
Alle objecten zijn afkomstig uit de collectie van een particuliere verzamelaar.

De expositie is van 16 april t/m 12 mei gratis dagelijks te bezoeken, openingstijden ma t/m vr 0.800-22.00; za 09.00-17.00; zo 12.00-17.00 uur.

De tentoonstelling is georganiseerd door Stichting De NWE Stijl i.s.m. KunstLoc en Bibliotheek Midden-Brabant.

Het lichtkunstwerk DE WERELD VAN HEDEN RAAST DOOR IN DADA’S VOETSPOOR en de tentoonstelling zijn mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg, de Provincie Noord-Brabant, CuPuDo, NS, ProRail, Rien van Linschoten BV, voormalig wethouder Berend de Vries, de Erven Kok, KunstLoc, Bibliotheek Midden-Brabant, Fonds Zabawas, het Spiegelglasfonds, Het Boekenschop, Museum De Pont – die de vitrines beschikbaar stelde -en talrijke crowdfunders.