Antony Kok – 29 oktober 2019

Op 29 oktober 2019 presenteerde DeStijl@Tilburg:

‘ D e   w e r e l d   v a n  h e d e n …’ :

Een Soiree Intime t.g.v. de 50ste sterfdag van
Antony Kok in de LocHal Tilburg

lino Kok: Ivo van Leeuwen

Op 29 oktober 2019 organiseerde De Stijl@Tilburg de zevende Soiree Intime in de LocHal in de Tilburgse spoorzone. Aanleiding was de vijftigste sterfdag van Tilburgs meest prominente spoorzoon Antony Kok. Kok was medeoprichter van De Stijl, boezemvriend van Theo van Doesburg, mecenas, pianist en schrijver van klankgedichten en duizenden aforismen.

Eén daarvan: ‘de wereld van heden raast door in dada’s voetspoor’ zal naar verwachting in 2021/22 op de luifel van gebouw 79 in de spoorzone van Tilburg gerealiseerd worden. Als lichtend baken voor Tilburg en voor bezoekers en passanten en als blijvende herinnering aan De Stijl en dada.

Onder de noemer ‘berichten uit de couveuse’ werd tijdens deze hommage aan Antony Kok een tweetal filmpjes vertoond. Eén betrof een impressie van de proefplaatsing van een drietal letters van het aforisme, ontworpen door Jac de Kok, op basis van het lettertype dat destijds door De Stijl werd gehanteerd.

Het tweede was een appetizer voor de begin 2021 te lanceren digitale wandeling ‘In de Sporen van De Stijl’, waarin voormalig stadsdichter en filosofe Esther Porcelijn en historicus en schrijver Serge van Duijnhoven de kijker alvast meenemen naar een paar markante plekken in de binnenstad.

De avond begon evenwel met een met een dadaïstisch verrassingsoptreden van componist en musicus Jacq Palinckx. In een ultrakort intermezzo wist hij het aforisme voor het voetlicht en de bezoekers in de juiste stemming te brengen.

Daarna ging Stijlkenner Carel Blotkamp, emeritus hoogleraar moderne kunst aan de VU en kunstenaar, in de lezing ‘De Stijl en dada’ in op de achtergronden van deze vernieuwende kunstbewegingen.

Als besluit werd een speciaal voor deze avond samengesteld concert ten gehore gebracht ter ere van Antony Kok door Dichters Dansen Niet. Met teksten van de Tilburgse stijlvader en muziek gebaseerd op de smaak van destijds. Dichter Serge van Duijnhoven en pianist Edwin Berg vormen al vele jaren de kern van dit spraakmakende literair-muzikale gezelschap.