Cultuurdagen – 17/18 april 2018

Wanneer: 17/18 april 2018

260 brugklassers gedurende twee dagen

Waar: De Kennismakerij in Spoorzone en kunstwerkplaats NSplein16

De projectleiders DeStijl@Tilburg verzorgden een cultuurhistorisch programma rond De Stijl@Tilburg, dadaïsme en Theo van Doesburg met een verbinding naar het hedendaagse Tilburg en vermeende absurdistische kwaliteiten in deze stad in en rond het industrieel erfgoed van de Spoorzone.

Gedurende twee dagen werden de brugklassers meegenomen in een gevarieerd programma dat uit diverse onderdelen bestond.

  • Een reflectief gedeelte in de vorm van een lezing over De Stijl, Van Doesburg, dadaïsme en Tilburg met haar verbinding naar het absurdisme door kunsthistoricus Ingrid Luycks.
  • Een informatief gedeelte over een dertigtal kunstwerken in de openbare ruimte in Tilburg door beeldend kunstenaar en deskundige Tine van de Weyer.
  • Een viertal Spoorzonewandelingen met de Stadsgidserij langs cultureel erfgoed en de huidige duurzame transformatie daarvan.
  • Een inleiding op TilburgsAns gevolgd door een workshop over taal en beeld met de ontwerpers Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen.
  • Een inleiding in klankpoëzie gevolgd door een workshop klankgedichten maken door voormalig stadsdichter Martin Beversluis.

Klankgedichten

TilburgsAns

Foto-impressie workshop

Een nieuw leesteken.
Een van de deelnemers aan de TilburgAns-workshop was Freek Vermaas, die bij het bedenken niet verder kwam dan ‘ik heb geen idee’. Dat vonden de ontwerpers van TilburgsAns zo’n goed idee dat ze samen met Freek en zijn ouders een nieuw teken hebben ontworpen dat opgenomen zal worden in TilburgsAns. En er is al een T-shirt van gemaakt.