Debat ‘Tussen Droom en Daad’ over bouw Maison d’Artiste

woensdag 8 november 2023

Het in 1923 door Theo van Doesburg en Cor van Eesteren ontworpen en in Parijs als maquette tentoongestelde ‘Maison d’Artiste’ was een revolutionair, zo niet dadaïstisch ontwerp, waarvan alleen foto’s resteren. Het heeft als mythe wereldwijd de aandacht op zich gevestigd. De vraag óf het wel gebouwd moet worden is het onderwerp van een debat ‘Tussen Droom en Daad…’, dat op 15 november (inloop 19.00 uur en aanvang 19.30 uur) in de LocHal in Tilburg plaatsvindt.

Sprekers zijn Mick Eekhout, oud- hoogleraar TU Delft en architect John Körmeling (Draaiend Huis, D’n Ophef Tilburg, Happy Street Shanghai 2010) en als oud-burgemeester zal Jan Boelhouwer de heren aan de tand voelen waarbij ook de zaal zal worden betrokken.

Vragen die aan de orde komen zijn: Is de kathedraal van de originele Stijlarchitectuur krachtiger als idee dan als uitgevoerd project? En wat is de betekenis van zo’n iconisch gebouw voor de stad waar het mogelijk ooit mag landen?

Aansluitend wordt de ideeënprijsvraag De Kracht van het Idee aangeboden aan wethouder Bas van der Pol; toegelicht door Ton van der Hagen en Jo Jongen van de Nwe StijlTilburg.

woensdag 15 november | 19.30 – ca. 21.30 uur | LocHal Tilburg | toegang gratis | inloop vanaf 19.00 uur

Maison d'Artiste
Mick Eekhout bij een prototype (schaal 1:5) van het Maison d'Artiste
Architect John Körmeling (Foto: Marcel Douwe Dekker)
Video: Jongeren Denderen Door in Dada’s Voetspoor

Video: Jongeren Denderen Door in Dada’s Voetspoor

Uitgaande van het aforisme van Antony Kok, ‘De wereld van heden raast door in Dada’s voetspoor’ dat sinds 2022 als lichtkunstwerk op de luifel bij RAW prijkt, lanceerde De NWE Stijl een project voor leerlingen van o.a. ROC, het Internationaal Schakel College en...

Lees meer
Debat over een exploderende kubus van 100 jaar oud

Debat over een exploderende kubus van 100 jaar oud

Mijn woonplaats Tilburg heeft iets met De Stijl en Dada. Tilburgers verkondigen graag dat het ei waar De Stijl in 1917 uit te voorschijn kwam al in 1914 in Tilburg werd gelegd. Theo van Doesburg was daar op dat moment als soldaat gelegerd en ontmoette er...

Lees meer
Dada dendert door r r r met veel enthousiaste bezoekers

Dada dendert door r r r met veel enthousiaste bezoekers

DADA DENDERT DOOR R R R werd afgetrapt in het laatste weekend van oktober 2023 met de opening van een druk bezochte tentoonstelling bij Luycks Gallery waar Mick Eekhout een inspirerend verhaal hield over de totstandkoming van het Maison d’ Artiste van Cor van Eesteren...

Lees meer