Missie van stichting De NWE Stijl in Tilburg is geslaagd, maar de geest van dada dendert door

De Stijl @ Tilburg in de Media

Een al lang verdwenen bioscoop aan de Tilburgse Koestraat was precies honderd jaar geleden even het middelpunt van de internationaal bekende kunststroming dada. Dat wordt volgende week herdacht met een expositie, optredens en een debat.

Wat is dadaïsme? Die vraag werd ook gesteld in 1923, toen grondleggers van de stroming met hun ‘dada-veldtocht’ acht Nederlandse steden aandeden, waaronder Tilburg. Kunstenaar Theo van Doesburg, beter bekend van die andere befaamde kunstbeweging De Stijl, gaf destijds het antwoord. Volgens hem was dada ‘een vogel op vier poten, een ladder zonder sporten, een kwadraat zonder hoeken’. Dada, zo zei hij, wijst elk logisch begrip onverbiddelijk van de hand.

Lees het volledige bericht op bd.nl.

Dit artikel verscheen ook in de papieren editie van het Brabants Dagblad, editie Tilburg, op zaterdag 21 oktober 2023, zie de afbeelding rechts of klik hier voor de pdf.

 

Bron: Brabants Dagblad
Door: Erik van Hest
Publicatiedatum: 21 oktober 2023
Artikel in BD door Erik van Hest
Video: Jongeren Denderen Door in Dada’s Voetspoor

Video: Jongeren Denderen Door in Dada’s Voetspoor

Uitgaande van het aforisme van Antony Kok, ‘De wereld van heden raast door in Dada’s voetspoor’ dat sinds 2022 als lichtkunstwerk op de luifel bij RAW prijkt, lanceerde De NWE Stijl een project voor leerlingen van o.a. ROC, het Internationaal Schakel College en...

Lees meer
Debat over een exploderende kubus van 100 jaar oud

Debat over een exploderende kubus van 100 jaar oud

Mijn woonplaats Tilburg heeft iets met De Stijl en Dada. Tilburgers verkondigen graag dat het ei waar De Stijl in 1917 uit te voorschijn kwam al in 1914 in Tilburg werd gelegd. Theo van Doesburg was daar op dat moment als soldaat gelegerd en ontmoette er...

Lees meer