Stichting De NWE Stijl Tilburg presenteert ‘Dada Dendert Door’

donderdag 12 oktober 2023

Een dadaïstische matinee intime in de LocHal op zondag 29 oktober a.s. memoreert en actualiseert het feit dat 100 jaar geleden een dadaveldtocht onder bezielende aanvoering van o.a. Theo en Nelly van Doesburg en Antony Kok een achttal steden in Nederland, waaronder Tilburg, onveilig maakte. Anno 2023 blijkt de anarchistisch-dadaïstische geest nog steeds door te stad te waren. Op 29 oktober staan op het programma een minilezing, interviews, muziek, poëzie, performances en de lancering van een geluidssculptuur. M.m.v. o.a. Tom America, Roel Kox, Mathijs Leeuwis, Frank van Pamelen, Esther Porcelijn, leerlingen ROC, Internationaal Schakel College en Odulphuslyceum en Zwermers.

zondag 29 oktober | 14.00  – 16.00 uur | inloop vanaf 13.30 | LocHal Tilburg | toegang gratis

Debat ‘Tussen Droom en Daad…’

Het in 1923 door Theo van Doesburg en Cor van Eesteren ontworpen en in Parijs als maquette tentoongestelde ‘Maison d’Artiste’ was een revolutionair, zo niet dadaïstisch ontwerp, waarvan alleen foto’s resteren. Het heeft als mythe wereldwijd de aandacht op zich gevestigd. De vraag óf het wel gebouwd moet worden is het onderwerp van een debat ‘Tussen Droom en Daad…’, dat op 15 november (inloop 19.00 uur en aanvang 19.30 uur) in de LocHal in Tilburg plaatsvindt. Sprekers zijn Mick Eekhout, oud- hoogleraar TU Delft en architect John Körmeling (Draaiend Huis, D’n Ophef Tilburg, Happy Street Shanghai 2010) en als oud-burgemeester zal Jan Boelhouwer de heren aan de tand voelen waarbij ook de zaal zal worden betrokken.
Vragen die aan de orde komen zijn: Is de kathedraal van de originele Stijlarchitectuur krachtiger als idee dan als uitgevoerd project? En wat is de betekenis van zo’n iconisch gebouw voor de stad waar het mogelijk ooit mag landen?

Aansluitend wordt de ideeënprijsvraag De Kracht van het Idee aangeboden aan wethouder Bas van der Pol; toegelicht door Ton van der Hagen en Jo Jongen van de Nwe StijlTilburg.

woensdag 15 november | 19.30 –  ca. 21.30 uur | LocHal Tilburg | toegang gratis | inloop vanaf 19.00 uur

Tentoonstelling Maison d’Artiste 100 jaar

Bij Luycks Gallery is van 28 oktober t/m 19 november een tentoonstelling te zien van maquettes van dit befaamde Maison d’Artiste waarbij de eerste presentatie van 100 jaar geleden van dit gedroomde bouwwerk model stond.

Van 15 oktober tot 15 november 1923, precies 100 jaar geleden, stelden Theo van Doesburg en Cor van Eesteren in galerie L’Effort Moderne in Parijs een maquette van hun gezamenlijk ontworpen ‘Maison d’Artiste’ tentoon, als onderdeel van een architectuurexpositie van leden van De Stijl. De maquette ging al snel door waterschade verloren, er resteert slechts een zestal zwart-wit foto’s
Desondanks is dit model tot op de dag van vandaag de architectonische gemoederen blijven beroeren. Het ontwerp was voor de jonge architect Van Eesteren bouwkundig en constructief een uitdaging. Het Maison was een totaalmodel, ‘een exploderende kubus’, bestaande uit een haakse stapeling van uitkragende verdiepingen, terwijl de buitenwanden nergens direct door de onderstaande wanden maar door vloeren geschraagd werden. Een willekeurige stapeling dus. De ruimtelijkheid van die uitspringende buitenvorm is indrukwekkend. Zo ontstond een bouwvolume met een groot zwevend karakter dat lak leek te hebben aan de wetten der zwaartekracht. Vloeren kragen uit, ruimten hangen of staan haaks boven elkaar geschoven, horizontale luifels verhogen hetzwevende effect. Door de gewaagde, onconventionele aanpak is het Maison d’Artiste tegelijkertijd te zien als een dadaïstisch fenomeen.
In 2002 reconstrueerden studenten van de TU Delft de geometrie en kleurencompositie van het Maison en bouwden een prototype 4 x 4 x 4 m. Tien jaar later completeerde Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft, het werk van zijn voormalige studenten door de bouwbaarheid op hightech wijze aan te tonen. De uitkomsten van dat onderzoek zijn in de tentoonstelling aan de hand van maquettes en posters te zien. Ook kan men op virtuele wijze het ‘Maison d’Artiste’ betreden en beleven.

De tentoonstelling, die deel uitmaakt van de manifestatie Dada Dendert Door, is t/m zondag 19 november te zien bij Luycks Gallery Nieuwlandstraat 31 Tilburg

zaterdag 28 oktober t/m 19 november | Luycks Gallery | Nieuwlandstraat 31 Tilburg | Openingstijden do en vr 13.00 – 18.00 uur za en zo 13.00 – 17.00 uur en op afspraak

Zowel matinee, soiree als tentoonstelling worden geïnitieerd en georganiseerd door De NWE Stijl Tilburg, waarvan de expositie en het debat in nauwe samenwerking met respectievelijk Luycks Gallery en stichting Maison d’Artiste Prototype.

Maison d’Artiste
Zwermers - Mu Hybrid Art House - Foto: Bram Versteeg
Antony Kok
Registratie debat over Maison d’Artiste

Registratie debat over Maison d’Artiste

Op woensdagavond 15 november vond een debat plaats over de mogelijke bouwbaarheid van het Maison d’Artiste: ‘Tussen droom en daad…’ in de LocHal Tilburg. Sprekers zijn Mick Eekhout, emeritus hoogleraar TU Delft, architect John Körmeling (Draaiend Huis, D’Ophef...

Lees meer
De Kracht van het Idee

De Kracht van het Idee

Al sinds 2017 beijvert Stichting De NWE Stijl @Tilburg zich om het ontstaan van De Stijl en Dada en de relatie met de stad onder de aandacht te brengen van bewoners en bezoekers van Tilburg. Op 18 april 2022 is een 70 meter lang lichtkunstwerk van een aforisme van...

Lees meer
Video: Jongeren Denderen Door in Dada’s Voetspoor

Video: Jongeren Denderen Door in Dada’s Voetspoor

Uitgaande van het aforisme van Antony Kok, ‘De wereld van heden raast door in Dada’s voetspoor’ dat sinds 2022 als lichtkunstwerk op de luifel bij RAW prijkt, lanceerde De NWE Stijl een project voor leerlingen van o.a. ROC, het Internationaal Schakel College en...

Lees meer