Blog: De wereld van heden raast door

Door: Liesbeth Jans | Kunstloc Brabant

Bron: Sinds kort lees ik een paar keer per week de regel ‘de wereld van heden raast door in dada’s voetspoor’. De rest van de week resoneert die tekst in mijn hoofd omdat hij zo van toepassing is op onze tijd. Ik zie dit aforisme van Antony Kok vanuit de trein als ik aankom in Tilburg. In april jl. is het lichtobject op het dak van Gebouw 79 in de Spoorzone officieel overgedragen aan de gemeente Tilburg na jarenlange inzet van stichting De NWE Stijl@Tilburg. Die kreeg het voor elkaar om deze tekst van Kok in de openbare ruimte tot leven te brengen.

De Stijl

In deze video zie je het moment van overdracht en hoor je meer over Antony Kok. Hij werkte in Tilburg bij de spoorwegen en ontmoette in 1914 op het station de gemobiliseerde soldaat Theo van Doesburg, één van de grondleggers van de beroemde kunstbeweging De Stijl die in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog werd opgericht. Kok, die naast spoorwegman ook dichter, schrijver van duizenden aforismen, mecenas en begenadigd pianist was, ontwikkelde met Theo van Doesburg het tijdschrift De Stijl. Er liggen dus belangrijke sporen van De Stijl in Tilburg.

Lees verder op kunstlocbrabant.nl >

Kennismaking met aforisme in CulTuur van Omroep Tilburg

Kennismaking met aforisme in CulTuur van Omroep Tilburg

In aflevering 26 in het tiende seizoen van CulTuur maakt het programma van Omroep Tilburg kennis met het aforisme in Tilburg, geïnstalleerd in de Spoorzone. De programmamakers spraken met Ingrid Luycks en Uli Hirschberg van De Stijl Tilburg over het proces achter dit kunstwerk.

Lees meer