Dada dendert door r r r met veel enthousiaste bezoekers

maandag 6 november 2023

DADA DENDERT DOOR R R R werd afgetrapt in het laatste weekend van oktober 2023 met de opening van een druk bezochte tentoonstelling bij Luycks Gallery waar Mick Eekhout een inspirerend verhaal hield over de totstandkoming van het Maison d’ Artiste van Cor van Eesteren en Theo van Doesburg in 1923, precies 100 jaar geleden.

Daags erna zat op zondag 29 oktober de tribune in de LocHal helemaal vol tijdens een dadaïstische matinee intime waar het feit dat 100 jaar geleden een ‘dadaveldtocht’ onder bezielende aanvoering van o.a. Theo en Nelly van Doesburg en Antony Kok plaatsvond. In een achttal Nederlandse steden waaronder Tilburg werd kwartier gemaakt. Anno 2023 blijkt de anarchistisch-dadaïstische geest nog steeds door te stad te waren. Op het programma stonden performances van de Zwermers, een minilezing over Kok en De Stijl, interviews, muziek, poëzie en de lancering van een geluidssculptuur. M.m.v. o.a. Tom America, Roel Kox, Mathijs Leeuwis, Frank van Pamelen, Esther Porcelijn, leerlingen ROC, Internationaal Schakel College en Odulphuslyceum en Zwermers.

Een enthousiast publiek stak de bewondering voor een dynamisch programma niet onder stoelen of banken. Er is een videoregistratie gemaakt door Tom Pijnenburg van Gilaworks (zie hieronder) en de foto’s spreken voor zich.
Mocht dat onverhoopt niet zo zijn: wees welkom op 15/11 vanaf 19u voor een gedeeltelijke reprise met de Zwermers en vooral voor een sprankelend debat tussen Mick Eekhout en John Körmeling over het Maison d’Artiste onder de noemer Tussen Droom en Daad….

Tentoonstelling bij Luycks Gallery
Voorstelling van Zwermers in de LocHal
Veel publiek voor het dadaïstische matinee intime in de LocHal
Video: Jongeren Denderen Door in Dada’s Voetspoor

Video: Jongeren Denderen Door in Dada’s Voetspoor

Uitgaande van het aforisme van Antony Kok, ‘De wereld van heden raast door in Dada’s voetspoor’ dat sinds 2022 als lichtkunstwerk op de luifel bij RAW prijkt, lanceerde De NWE Stijl een project voor leerlingen van o.a. ROC, het Internationaal Schakel College en...

Lees meer
Debat over een exploderende kubus van 100 jaar oud

Debat over een exploderende kubus van 100 jaar oud

Mijn woonplaats Tilburg heeft iets met De Stijl en Dada. Tilburgers verkondigen graag dat het ei waar De Stijl in 1917 uit te voorschijn kwam al in 1914 in Tilburg werd gelegd. Theo van Doesburg was daar op dat moment als soldaat gelegerd en ontmoette er...

Lees meer