Tentoonstelling 100 jaar Maison d’Artiste

zaterdag 7 oktober 2023

Van 15 oktober tot 15 november 1923, precies 100 jaar geleden, stelden Theo van Doesburg en Cor van Eesteren in galerie L’Effort Moderne in Parijs een maquette van hun gezamenlijk ontworpen ‘Maison d’Artiste’ tentoon, als onderdeel van een architectuurexpositie van leden van De Stijl. De maquette ging al snel door waterschade verloren, er resteert slechts een zestal zwart-wit foto’s

Desondanks is dit model tot op de dag van vandaag de architectonische gemoederen blijven beroeren. Het ontwerp was voor de jonge architect Van Eesteren bouwkundig en constructief een onwaarschijnlijke uitdaging. Het Maison was een totaalmodel, ‘een exploderende kubus’, bestaande uit een haakse stapeling van uitkragende verdiepingen, terwijl de buitenwanden nergens direct door de onderstaande wanden maar door vloeren geschraagd werden. Een willekeurige stapeling dus. De ruimtelijkheid van die uitspringende buitenvorm is indrukwekkend. Zo ontstond een bouwvolume met een groot zwevend karakter dat lak leek te hebben aan de wetten der zwaartekracht. Vloeren kragen uit, ruimten hangen of staan haaks boven elkaar geschoven, horizontale luifels verhogen hetzwevende effect. Door de gewaagde, onconventionele aanpak is het Maison d’Artiste tegelijkertijd te zien als een dadaïstisch fenomeen.

In 2002 reconstrueerden studenten van de TU Delft de geometrie en kleurencompositie van het Maison en bouwden een prototype 4 x 4 x 4 m. Tien jaar later completeerde Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft, het werk van zijn voormalige studenten door de bouwbaarheid op hightech wijze aan te tonen. De uitkomsten van dat onderzoek zijn in de tentoonstelling aan de hand van maquettes en posters te zien. Ook kan men op virtuele wijze het ‘Maison d’Artiste’ betreden en beleven.

De tentoonstelling, die deel uitmaakt van de manifestatie Dada Dendert Door wordt op zaterdag 28 oktober om 15.00 uur geopend door emeritus hoogleraar Mick Eekhout en is t/m zondag 19 november te zien.

Dada Dendert Door

28 oktober t/m 19 november
tentoonstelling Maison d’Artiste 100 jaar in Luycks Gallery

29 oktober, aanvang 14.00, inloop van 13.30
dadaïstische matinee intime in de LocHal Tilburg

15 november, aanvang 19.30
soiree intime: debat ‘Tussen droom en daad…’ in de LocHal Tilburg.
Sprekers zijn emeritus hoogleraar Mick Eekhout, kunstenaar-architect John Körmeling en stedenbouwkundige Ludo Hermans

Dada Dendert Door wordt geïnitieerd en georganiseerd door De NWE Stijl Tilburg, waarvan tentoonstelling en debat in nauwe samenwerking met stichting Maison d’Artiste Prototype en Luycks Gallery.

www.100jaarmaisondartiste.nl
www.luycksgallery.com

Maison d’Artiste
Het originele schetsontwerp
Het boek ‘100 Jaar Mythe Maison d’Artiste’
Video: Jongeren Denderen Door in Dada’s Voetspoor

Video: Jongeren Denderen Door in Dada’s Voetspoor

Uitgaande van het aforisme van Antony Kok, ‘De wereld van heden raast door in Dada’s voetspoor’ dat sinds 2022 als lichtkunstwerk op de luifel bij RAW prijkt, lanceerde De NWE Stijl een project voor leerlingen van o.a. ROC, het Internationaal Schakel College en...

Lees meer
Debat over een exploderende kubus van 100 jaar oud

Debat over een exploderende kubus van 100 jaar oud

Mijn woonplaats Tilburg heeft iets met De Stijl en Dada. Tilburgers verkondigen graag dat het ei waar De Stijl in 1917 uit te voorschijn kwam al in 1914 in Tilburg werd gelegd. Theo van Doesburg was daar op dat moment als soldaat gelegerd en ontmoette er...

Lees meer