Lancering virtuele stadswandeling ‘In de sporen van De Stijl’

maandag 30 mei 2022

Op 2 juni wordt, om 19.30 uur de virtuele wandeling In de Sporen van De Stijl gelanceerd met optredens van performer Serge van Duijnhoven en Tilburgs huidige stadsdichter Rodgairo Dalnoot.
In deze poëtisch-theatrale vertelling voeren de performers Serge van Duijnhoven en Esther Porcelijn geïnteresseerden op virtuele wijze langs plekken in de Tilburgse binnenstad waar de voormannen en -vrouwen van wat later De Stijl zou worden, elkaar ontmoetten en spraakmakende plannen voor de toekomst smeedden. Een voorproefje krijgt u via destijltilburg.nl/stadswandeling.
Via QR-codes wordt deze bijzondere episode uit de Tilburgse geschiedenis op 7 plekken ontsloten. De wandeling is zowel individueel als in groepjes te lopen, maar kan ook via de website www.destijltilburg.nl worden bekeken. Tijdsduur ca. één à anderhalf uur.

Vanaf 2 juni is de folder met de QR-codes via www.destijltilburg.nl te downloaden. De fysieke brochure is tevens op tal van plaatsen in Tilburg verkrijgbaar. Ook bierviltjes voorzien van een QR-code, binnenkort in tal van cafés in de binnenstad te vinden, leiden naar de vertelling.

De lanceringslocatie is het voorterrein van café-restaurant RAW, onder de gloed van het op 18 april onthulde aforisme. Bestuur en projectleiding hopen van harte op uw komst op 2 juni a.s.

Terugblik overdracht lichtkunstwerk in de Spoorzone

Inmiddels is het ruim een maand geleden dat onder grote belangstelling het in ledlicht gegoten aforisme van Antony Kok, De wereld van heden raast door in dada’s voetspoor, aan de stad Tilburg werd overgedragen. Voorafgaand aan de feitelijke ‘onthulling’ was er, op die 140ste geboortedag van Kok, 18 april, in de LocHal een interessant programma.
Stadscomponist Mathijs Leeuwis componeerde speciaal voor de gelegenheid een adembenemend muziekstuk dat straks in de omgeving van het aforisme beluisterd kan worden. Dichter en performer Serge van Duijnhoven maakte grote indruk met een aantal gedichten die een minder bekende kant van Kok belichtten.
Na een wervelende toespraak van wethouder Marcelle Hendrickx blies, inmiddels buiten, burgemeester Weterings het kunstwerk licht in.
Met dit landmark heeft Tilburg niet alleen een permanente herinnering aan een illustere episode uit haar geschiedenis – 1914/1915 – toen de internationaal befaamde kunstbeweging De Stijl hier door Theo van Doesburg en Antony Kok geconcipieerd werd. Ook verwijst het aforisme op filosofische wijze naar het hier en nu.

Via onderstaande video krijgt u een impressie van de avond.

Bestuur en projectleiding van De NWE Stijl Tilburg, zijn allen die de realisatie van het lichtkunstwerk mogelijk hebben gemaakt zeer erkentelijkheid voor hun inzet -op welke wijze ook- met een grotere of kleinere bijdrage.

Over enige tijd, als de ‘Locomotiefboulevard’ zoals de wandelroute langs de noordzijde van het spoor gaat heten heringericht is, zal een gedenkplaat de gulle gevers memoreren.

Het lichtkunstwerk werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg, de Provincie Noord-Brabant, CuPuDo, NS, ProRail, Rien van Linschoten BV, voormalig wethouder economie en ruimtelijke ordening Berend de Vries, de Erven Kok, Tivolifonds, Citymarketing Tilburg, Fonds Zabawas, het Spiegelglasfonds, Het Boekenschop, Wijkraad Theresia en talrijke crowdfunders.
Met bijzondere dank aan de leden van het Comité van Aanbeveling van DS@T.

Jo Jongen nieuwe voorzitter van de NWStijl@Tilburg.nl

Jo Jongen nieuwe voorzitter van de NWStijl@Tilburg.nl

De gewezen voorzitter van Stichting NWStijl@ Tilburg, Willem Bongaarts, is per 1 september opgevolgd door Jo Jongen. Na zijn studie aan de TU-Delft afdeling Bouwkunde heeft Jo Jongen tot 1988 aanvankelijk als stedenbouwkundige en later als hoofd van de afdeling...

Lees meer
Kennismaking met aforisme in CulTuur van Omroep Tilburg

Kennismaking met aforisme in CulTuur van Omroep Tilburg

In aflevering 26 in het tiende seizoen van CulTuur maakt het programma van Omroep Tilburg kennis met het aforisme in Tilburg, geïnstalleerd in de Spoorzone. De programmamakers spraken met Ingrid Luycks en Uli Hirschberg van De Stijl Tilburg over het proces achter dit kunstwerk.

Lees meer