Lichtobject

 

LICHTOBJECT IN SPOORZONE 2018

Een blijvend gedenkteken aan spoorbeambte, dichter en medeoprichter van De Stijl Antony Kok in de Spoorzone in de vorm van een permanent lichtobject van zijn aforisme ‘DE WERELD VAN HEDEN RAAST DOOR IN DADA’ S VOETSPOOR‘. Een permanent lichtobject van het intrigerende aforisme van Antony Kok op een vanuit de trein goed zichtbare plek in de Spoorzone als een blijvende herinnering aan zowel Tilburgs meest prominente spoorzoon als aan de internationaal zo belangrijke kunststromingen De Stijl en dada én de wortels die deze bewegingen hebben in de stad. Een letterlijk lichtend baken dat deze bijzondere geschiedenis van de stad op duurzame wijze zichtbaar maakt en verbindt met het heden.

Beoogde locatie is de LocHal die zich hier met zijn glazen gevels niet alleen in fysieke zin uitstekend voor leent maar ook als  Huis van de Cultuur met de ‘bibliotheek van de toekomst’,  ook een inhoudelijke relatie met het aforisme heeft, als eerbetoon aan letteren en poëzie. Te realiseren in het kader van het Jaar van het Erfgoed 2018 i.s.m. provincie Noord-Brabant. De bibliotheek kan tevens, in de aanloop naar 2023, een bijdrage leveren aan lezingen en presentaties. Voor de vormgeving van dit aforisme belettering is een aantal grafisch ontwerpers benaderd.

De Europese commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Ze stelt dat we elkaars geschiedenis beter leren kennen door naar erfgoed te kijken binnen de Europese context. Dat erfgoed gemeenschappen verbindt en meer kennis over erfgoed sociale betrokkenheid en integratie bevordert. Voor het beheer en behoud van het cultureel erfgoed is het belangrijk dat een breed en divers publiek ervan geniet en betrokken is. Met de belangrijke bouwkundige ontwikkelingen in de Spoorzone  lijkt 2018 dan ook hét momentum om deze herinnering aan een bijzonder onderdeel van de geschiedenis van Tilburg manifest te maken.